Çocuklarda şeker tüketimi


Çocuklarda Şeker Tüketimi: Bir Sınır Var mı?





Şeker, çocuk diyetinde gün boyunca ihtiyaç duydukları enerji sağladığı için çok önemlidir. Bununla birlikte, aşırı şeker tüketimi uzun vadede hastalıkları tetikleyebilir.

Çocuklarda şeker tüketimi, sakaroz veya glukoz vücuda ve beyne enerji sağladığından önemlidir. Ancak, ne kadar tüketebilecekleri konusunda bir sınır olmalı, değil mi?

Çocuklar, hastalık veya diş çürümesi riski olmadan, büyümek için sadece gerekli miktarda tüketmelidir.

Yaşamın ilk aylarında, çocuklar sütten şekeri tüketir (anne sütü). Aslında anne sütü, bebeklerin doğru besin değerleri ile büyümeleri için yeterli su , yağ, protein ve şeker içerir.


Çocuklar ne kadar şeker tüketmelidir?

Çocuklar büyüdükçe diyetleri değişkenlik gösterir. Farklı lezzetler ve besin katkıları olan yiyecekler yemeye başlarlar.

Bu yiyecekler, çocukların sağlıklı bir vücut ağırlığını korumasını ve uygun şekilde gelişmesini sağlamak için gerekli kalori ve besin dengesini sağlamalıdır .

Ancak, çocuklar 2 yaşına kadar şeker tüketmemelidir (sütte bulunanlardan başka) . Sonra, 5 yaşına gelene kadar günde 15 gram şeker tüketebilirler.

4-14 yaş arasındaki sınır, günde 25 grama kadar çıkar. Dünya Sağlık Örgütü, çocuklarda şeker tüketiminin günlük kalorilerinin % 10'undan fazlasının olmaması gerektiğini belirler. Bu, günde maksimum altı çay kaşığına eşittir.





Çocuklarda aşırı şeker tüketiminin riskleri

Şeker gerekli olsa da, hiç kimse buna bağımlı olmamalıdır. Enerji sağladığı, beyin sağlığına iyi geldiği ve yağları metabolize ettiği doğru.

Tercihen, doğal kaynaklar yoluyla ve ölçülü olarak elde edilmelidir. Tüm şekerli içecekleri ve tatlıları diyet dışında bırakmak için çaba sarf etmeliyiz.

İşlenmiş şeker tüketimini en aza indirmek, obezite , diyabet ve kardiyovasküler problemler gibi çocukluk bozukluklarını ve diğer sağlık sorunlarını önleyecektir .

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 2016 yılında, aşırı kilolu veya obez olan, 5-19 yaşları arasında 340 milyondan fazla çocuk ve genç vardı.

Aşırı tüketildiğinde kolesterol seviyelerini , trigliseritleri, kan basıncını yükseltir ve pankreasta hasara neden olur. Bazen bir anda açlığımızı durdurabilse de, uzun vadede hiperaktivite, kaygı ve depresyon gibi çeşitli patolojileri tetikleyebilir.


Doğal şeker: en iyisi!

Glikoz, esansiyel bir monosakarit veya sukroz veya şekerde bulunan basit bir karbonhidrattır. Tükettiğimizde doğrudan kan akışımıza gider ve orada kalır.

Daha sonra, enerji üretmek için karaciğere ulaşır ve fazlalık yağ şeklinde depolanır.

Şeker genellikle doğal ve rafine gıdalarla ilgilidir. İyi şeker genellikle süt ürünlerinde laktoz formunda, meyvelerde , taze sebzelerde ve balda fruktoz formunda bulunur. Bu durumlarda, alımda herhangi bir sınırlama yoktur.

Bal ve akçaağaç şurubu doğal şekerlerdir. Stevia ve tahamatin olan, bildiğiniz başka şekerler de var. Yapay şekerler sakarin, siklamat, aspartam, vb. dir.

Şeker kamışı veya meyvede bulunan şeker, karbonhidrat formunda kalori sağlar. Ancak, onları metabolize etme yöntemimiz tamamen farklıdır.

Kötü ya da sağlıksız şeker türü

Ebeveynler olarak çocuklarımızda rafine veya işlenmiş şeker tüketimini kontrol etmeliyiz .

Şekerler veya şekerli içecekler, nişastayı oluşturan çeşitli moleküllerin birleşmesinden gelen karmaşık şeker içerir. Çocuklarımız bunları aşırı tüketince, sağlıklarını riske atıyorlar ve hastalıkları tetikleyebiliyorlar , bu yüzden ebeveynleri bu durumun kontrolünde tutmak bizim görevimiz.

Endüstrileşmiş gıdalarda şeker

Bir insanın neredeyse farkında olmadan yutabileceği şeker miktarını belirlemek zordur. Tükettiğimiz yemeklerin gerçek bileşimini bilmemek büyük miktarda glikoz yeme riskini artırır.

Doğru bilgiyi almak için , işlenmiş gıdaların etiketlerini tüketmeden önce okumak önemlidir . Yine de dikkat edin, çünkü bu bilgiler her zaman net veya görünür değildir.

Sık sık , yediğimiz şekerin % 80'i sanayileşmiş gıdalardan geliyor. Bunu fark etmeyebiliriz çünkü bazıları sağlıklı ve zararsız olarak etiketlenmiştir, bu yüzden yukarıdaki konu son derece önemlidir.

Beslenme içeriği tabloları yararlıdır

Beslenme tabloları, bir ürünün içerdiği yağ ve şeker sayısını görmemizi sağlar, böylece tükettiğimiz kaloriyi kontrol edebiliriz. Bu etiketlere dikkat etmek, özellikle çocuk sağlığına bakarken çok faydalıdır.

Çocuklarda önerilen miktarda şeker tüketiminin farkında olmak esastır. Bu, vücutlarının düzgün gelişim için ihtiyaç duyduğu besin maddelerine dengeli bir katkı sağlamamıza olanak sağlayacaktır. Ayrıca kendimize ve sağlığımıza özen göstermek onlar için örnek teşkil edecektir.

Yorumlar