11 Ayın sultanı geldi.
10 yıldır da en uzun ve sıcak günlere denk geldi, ne güzel de oldu.Öncelikle bu bir ibadet, bir sabır gösterisi,bir şükür gösterisi..
ORUÇ ;açlık,iftar ve sahurla bir bütündür,maddi-manevi olarak bir yenilenmedir. LÜTFEN BU FIRSATI DEĞERLENDİRİNİZ.
Sağlık boyutuna gelirsek:
'ORUÇ TUT ,SIHHAT BUL' Evet bu sözle ilgili eskiden ünlü uzmanların ''aç kalmanın,susuz kalmanın neresi sıhhat(sağlık) '' gibi çokbilmişlik konuşmalarına EN BÜYÜK ŞAMAR 2016 yılında nobel kazanan JAPON BİLİM ADAMINDAN GELDİ.
OTOFAJİ dediğimiz hücrelerin kendisini arındıran,yenileyen mekanizması ;sağlık için olmazsa olmazdı ve bu otofaji olayını da en yüksek oranda vücut açken gerçekleştiriyordu.
Tabi ki oruç tutmanın da belirli kuralları var, iftarda -sahurda tıka basa yiyerek vücuda zarar vermemek de gerekir.
Vücudumuz öyle ihtişamlı yaratılmış ki; kendisini düzenleyecek ,yapılana uyacak KISACA NİYETE GÖRE HAREKET EDECEK şekilde değişimler yapıyor.
Bu yüzdendir ki birkaç gün sonra 16-17 saatlik açlıklar önemsiz hale geliyor.
Ama en önemli konu susuzluk ve hızlı ve aşırı yemek sonucu oluşan mide-reflü sorunları...:
SUSUZLUĞU AZALTMA:
Susuzluğu çok su içerek yok edemessiniz.
İçtiğiniz su 3 saat gibi bir sürede vücudu terk eder.Bize gerekli olan suyu yavaş yavaş sisteme gönderen, besinlerin tüketilmesi...
Bunlar içerİsinde ise sebzeler ön plandadır;
Semiz otu (içeriğindeki alfa linoeik asit -bir omega 3 türevi- ,e,c vitaminleri,beta karoten ve de melatonin ile önemli bir besindir), taze nane, salatalık, marul, domates (pişirilmesi ve parçalanması daha da etkili ) gibi salata içerikli besinler uzun süre size su kaynağı olarak yardımcı olur.
Demirhindi şerbeti ve yoğurt da susuzluğa karşı etkilidir.
Özellikle sahurda bahsettiğimiz salata ve yoğurt tüketimi, ve de taze zencefil, kişniş tohumu, kuru üzüm karışımı veya toz zencefil-bal karışımı tüketmek susuzluğu önleyecektir.
Sahurda tuzlu ürünlerden, sindirimi zor besinlerden kaçınınız, doğal yağlı (tereyag ve zeytinyağı) yumurta tüketiniz.
Sahurda çorba içimi de susuzluğa karşı çözümdür.
Ramazanda yanlış ve hızlı yeme problemi: MİDE VE REFLÜ
Yiyecekleri bol bol çiğnemek her türlü mide sorununu çözecektir, orucu açtıktan sonra bir kase çorba içip, biraz dinlenebilmek en iyisi.
NEYSE bol bol kıtlıktan çıkmış gibi yedik; şişkinlik, mide ağrısı, sahurdan sonra uykuya dalamama sorununa ne yapacağız?
İşte burada yemek sonrası çay keyfimize bitki çayları ilave edeceğiz, özellikle rezene ve papatya ve anason karışım çayları hem mide-barsak kasılmalarınızı azaltır, hem de yatıştırıcı etkileriyle (bebeklerdeki kolik gaz sancılarına da kullanırız) sahur sonrası rahat uyumanıza yardımcı olur.
Dr. Volkan Y.
Yorumlar
Yorum Gönder