TATLANDIRICI KULLANMAK; İYİ Mİ?, KÖTÜ MÜ?

TATLANDIRICILAR İÇİN ÇEŞİTLİ ARAŞTIRMALAR







46 yaşındaki Osman bey, küçük tatlandırıcı şişesini cebinden çıkardı ve iki kez kahvesine döktü.

Bu ürünler normal sofra şekerinden yüzlerce hatta binlerce kat daha tatlı olan kalorisiz tatlandırıcılar içerir .

Tüketiciler kilo verme ve / veya kan şekerlerini kontrol etme konusunda bu ürünlere yöneliyorlar . 

Osman beyin ailesinde Tip 2 diyabet var . “2 yıl önce prediyabetik olduğumu öğrendiğimde, Şeker gibi doğal tatlandırıcılar kullanmak yerine yapay olanlara geçtim .” diyor.

Ankara'da yaşayan Halit bey ise 64 yaşında, 6 yıl önce Tip 2 diyabet tanısı konduğunda yapay tatlandırıcılara geçiş yaptı . “Günde en az iki kutu normal Kola içiyordum ve ardından diyet kola şimdi ise zero kolaya geçtim; bu da normal Kola gibi geliyor. ” diyor.
Osman ve Halit bey bu düşük kalorili tatlandırıcıları (LCS) kullanmada yalnız değiller. Çocukların dörtte biri ve yetişkinlerin% 41,4'ü 2009-2012 Ulusal Sağlık ve Beslenme Muayene Anketinde (NHANES) bunları kullandığını bildirdi. 

Bu, 1999'dan itibaren çocuklar için kullanımlarında% 200'lük bir artışı ve yetişkinler arasında kullanımda% 54 oranında bir artışı temsil ediyor. Çocukların ve yetişkinlerin çoğunluğu, bir 2017 çalışmasına göre günlük olarak bir veya daha fazla tatlandırıcı yediklerini veya içtiklerini söyledi .

İçeceklerin yanı sıra, sahte şekerler ekmeklerde, tahıllarda, atıştırmalıklarda, yoğurtta, şekersiz dondurmada, şekersiz çerezlerde ve çeşnilerde ortaya çıkar . Her zaman tespit etmek kolay olmayabilir.

Birçok ebeveyn, çocuklarının düşük kalorili tatlandırıcıları yemelerini veya içmelerini istemez, ancak çoğu zaman bakkaliyeden ne aldıklarını bilmezler. 

George Washington Üniversitesi Milken'deki egzersiz ve beslenme bilimleri profesörünün yardımcı doçenti Dr. Allison Sylv, “Daha sağlıklı seçenekler olduğunu düşünerek, şeker içermeyen, şekersiz veya hafif diyen ürünler satın alabilirler” diyor.

Düşük kalorili tatlandırıcıların en yüksek kullanıcıları obez olan üniversiteli bayanlardı; tip 2 diyabet ve daha yüksek aile gelirleri vardı. 

Sylvetsky, “İnsanlar artık daha eğitimli ve şekerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin farkında ve şekersiz ya da şekersiz etiketli ürünler arıyor” diyor.

Artan kullanımı, ek şeker ve kalorilerin diyetlerden kesilmesine odaklanan obezite önleme kampanyaları da dahil olmak üzere son zamanlarda bazı şeylere bağladı ; tatlandırıcıların bazı ürünlerin tadını geliştirmek için harmanlama eğilimi de dahil olmak üzere gıdalarda daha fazla kullanıldığı; tatlandırıcılar ile kalorili şekerlerin birleştirilmesi; ve düşen maliyetler.

Araştırma çelişkili

FDA onaylı olan sekiz “yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar.” Altı gıda katkı maddesi olarak onaylanmış: sakarin, aspartam, sukraloz, asesulfam potasyum, neotam, ve advantame. Bitkinin yapraklarındaki kimyasal bileşiklerden çıkarılan Stevia , FDA'nın “genel olarak güvenli olarak tanındığı” olarak onaylanan ilk doğal tatlandırıcı, ardından Çin'de bulunan keşiş meyvesi (luo han guo), bitkinin meyvesinden elde edilen bileşikler.

FDA ayrıca şeker ikameleri olarak şeker alkollerini de onaylamıştır, çünkü bunlar düşük kalorili karbonhidratlardır ve tatlılıkları % 25 ila% 100 düzenli şekerdir. Örnek olarak sorbitol, ksilitol, laktitol, mannitol, eritritol ve maltitol bulunur.

Ancak tatlandırıcıların, özellikle diyet gazlı içeceklerde sık kullanılmasının, obezite, metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi çeşitli kronik hastalıkların riskini arttırdığını gösteren kanıtlar vardır .

Ekim ayında yayınlanan uzun süreli bir çalışma , yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin günlük olarak en az yarım porsiyonda içilmesinin% 16 daha yüksek diyabet riski ile ilişkili olduğunu buldu. 

İlginç bir şekilde, insanlar şekerli bir içeceğin günlük porsiyonunu su, kahve veya çay ile değiştirdiğinde, yapay olarak tatlandırılmış bir içeceğin yerine koymadıklarında,% 2 ila% 10 daha düşük diyabet riskiyle ilişkilendirilmiştir.

Diğer çalışmalar yapay olarak tatlandırılmış içecekleri felç ve kalp hastalığı ile ilişkilendirmiştir. 


Örneğin, yaşam tarzı faktörlerini kontrol ettikten sonra, Şubat ayında yapılan bir araştırma , her gün iki veya daha fazla yapay olarak tatlandırılmış içecek içen kadınların, pıhtı bazlı felç geçirme olasılıklarının% 31, kalp hastalıklarına sahip olma ihtimallerinin% 29 ve% 16'nın daha yüksek olduğunu buldu. 

Diyet içeceklerini haftada bir kez içen veya hiç içmeyen kadınlardan herhangi bir sebeple ölme olasılığı daha yüksektir.

2017'den bir başka çalışmada ise , diyet meşrubatlarının iskemik inme riskini arttırdığı belirlenmiştir.

Ancak düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar sağlıklı şeker ikameleri olarak kabul edilmiştir, çünkü obezite ve diyabete katkıda bulunan kan şekeri üzerinde kalorisiz veya glisemik etki olmadan tatlı bir tat sağlarlar.

Bazı eski çalışmalar bu tatlandırıcıların kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Birincisi , “genel olarak kanıt dengesi, şeker yerine, çocuklarda ve yetişkinlerde, düşük kalorili tatlandırıcıların kullanımının, kalorik alımın ve vücut ağırlığının azalmasına ve muhtemelen suyla kıyaslandığına yol açtığını göstermektedir.

Başka bir çalışma , 318 kilolu ve obez yetişkinlerin, 6 aylık bir süre boyunca kalorili içecekleri düşük kalorili içeceklerle değiştirdiğinde, ağırlıklarının ortalama% 2 ila% 2.5'ini kaybettiğini buldu.


Beslenme uzmanları ne der?


“Bu düşük kalorili tatlandırıcı ürünlerin harika olduğunu düşünüyorum. Tüketiciler istedikleri tatlılığı yiyip içebiliyorlar ”diyor.”  Akademi sözcüsü Debbie Petitpain ve South Carolina Tıp Üniversitesi Sağlık Teşvik Ofisi'nde bir sağlık müdürü.

Ayrıca, FDA'nın bu gıda katkı maddelerinin onay sürecinin bir parçası olarak incelediği çok sayıda çalışmaya dayanarak güvende olduklarını düşünüyor. FDA web sitesi insan çalışmalarının yanı sıra hayvan çalışmaları ile birlikte sakarin, avantaj ve neotam için yapıldığını söylüyor. 

Advantame sofra şekerinden 20.000 kat daha tatlıdır ve neotam 7.000 ila 13.000 kat daha tatlıdır.

Petitpain, “Şekerin obezite, tip 2 diyabet ve kronik hastalık gibi kronik hastalıklara katkıda bulunduğuna dair kanıtlar bulunduğuna bağlı olarak kalorileri azaltmak mantıklı” diyor.


Amerikalılar için Kılavuzunda , insanların ilave şekerlerden günlük kalorilerin% 10'undan daha azını aldıkları tavsiyesine değindi . Ancak 2017 raporunda , 2013-2014 yılları arasında yetişkinlerin yalnızca% 42'sinin bu tavsiyeyi yerine getirebildiğini belirtti.


Amerikan Kalp Birliği ve Amerikan Diyabet Birliği , 2012 yılında, besleyici olmayan tatlandırıcıların, ilave şekerleri kesmeyi amaçlayan bir diyetin parçası olabileceği pozisyonunu aldı . 

Ancak, araştırmaya dayanarak, ilave şeker, vücut ağırlığı, metabolik sendrom ve diyabeti - kalp hastalığına yol açabilecek her şeyi - kesinlikle düşürdükleri sonucuna varmanın erken olacağını söylediler. Araştırmacıların ifade ettikleri endişe verici konulardan biri insanların başka yollardan kazandıkları kalorileri telafi edip etmedikleriydi.

Petitpain, hastalara eklenmiş şekerleri kesmeleri için düşük şekerli meyveleri aramalarını önerir. 

Eklenen şekerlerin çoğu, insanların içtiğidir. “Sade su içmeyi istemeyen ve hala tatlı bir şeyler tatmak isteyen hastalar için, LCS [düşük kalorili tatlandırıcılar] kullanmak iyi bir seçimdir.”

Petitpain hastaları herhangi bir tatlandırıcıya yönlendirmese de, düşük kalorili tatlandırıcılardan tamamen kaçınmak için olabilecek sağlık geçmişlerini, amaçlarını ve kişisel tercihlerini dikkate alır. 

Eğer insanlar fenilketonüri (PKU), nadir görülen bir genetik hastalıksa, FDA, aspartamdaki fenilalanini metabolize etmede zor zaman geçirdikleri için aspartam kullanımından kaçınmalarını veya kısıtlamalarını önerir.

Petitpain ayrıca bazı hastaların sakarin tarafından atılabileceğini, çünkü 1970'lerde sıçanlarda yapılan çalışmaların ardından tatlandırıcıyı bu kansere bağlayan mesane kanseri uyarı etiketini hatırladıklarını söylüyor. 


İnsanlarda yapılan birkaç çalışma, sakarinin insanlar için güvenli olduğunu gösterdikten sonra , uyarı etiketine artık gerek yoktu.
Petitpain, hamilelik sırasında düşük kalorili tatlandırıcıları kadınlara önerme konusunda da temkinlidir, çünkü kesin olarak bilinecek güvenlik verileri yoktur.

Diğer bir husus, tatlandırıcıların nasıl kullanılacağıdır - bazıları yüksek sıcaklıklarda diğerlerinden daha iyi performans gösterir. Sukraloz, asesülfam potasyum, neotam ve avantaj, "ısıya dayanıklı" olarak kabul edilir, bu da yüksek sıcaklıklarda tatlı kaldıkları anlamına gelir. Öte yandan Aspartam , FDA'ya göre “ısındığında tatlılığını kaybediyor, bu nedenle tipik olarak unlu mamullerde kullanılmıyor”.

Beslenme ve Diyetetik Akademisi'nin bir medya sözcüsü olan Sandra Arevalo, NY, Nyack'taki Montefiore Nyack Hastanesinde toplum ve hasta eğitimi müdürü olan toplumun ve hasta eğitiminin direktörü, hassas mide hastaları için sindirimi kolay olan yapay tatlandırıcıları tercih ediyor.

Stevia ve keşiş meyvesi ekstresi hassas bağırsakları şiddetlendirmemeli, diyor, ancak Truvia olabilir, çünkü Stevia'yı daha az sindirim dostu eritritol ile harmanlıyor.

Arevalo, şeker alkollerinin de sindirim sorunlarına neden olabileceğini söylüyor. “Sindirim sürecine ve şeker alkollerinin kimyasal reaksiyonuna dayanıyor. Bunlar tamamen emilmez ve mayalanır, şişkinlik ve gaz ve bazı durumlarda ishal olur. ”


Çok İyi Bir Şey


Nisan ayında yayınlanan uzun bir araştırma , yapay tatlandırıcıların yalnızca yüksek alımının, kadınlar arasında yüksek kalp hastalığı ve ölüm riski ile ilişkili olduğunu buldu.

Genel olarak, Petitpain hastaların çok fazla tüketmemek için çeşitli tatlandırıcılar kullanmalarını önerir. “Örneğin, en sevdiğiniz diyet gazozunuz aspartam ile tatlandırılmışsa, buzlu çayınızda sukraloz kullanmayı düşünün.”


Yiyeceklerin veya içeceklerin düşük kalorili tatlandırıcılara sahip olup olmadığını bilmek için “şekersiz”, “şeker eklenmemiş” veya “hafif” gibi ifadeler arayın. Ancak, kesin olarak, malzemenin arkasındaki bileşenlerin adlarına bakın.

Şeker alkolleri Truvia gibi bazı ürünlerde bulunmaktadır. Bulmak için karbonhidratların altındaki Beslenme Değerleri etiketine bakın . Gıda üreticileri gönüllü olarak miktarı porsiyon başına gram (g) olarak listeleyebilir. İçerik olarak, şeker alkollerinin spesifik isimleri de listelenebilir.




Yorumlar