YOĞURT NASIL YAPILIR

 Bebekler için ilk ek gıdamız yoğurttur. Yoğurt mayalı olduğu için süte göre daha kolay sindirilir ve allerji yapma oranı daha düşüktür. Bebeklerimize altıncı ayından sonra her gün bir çay bardağı yoğurt verilmesi önerilmektedir.

Yoğurt nasıl yapılır?
  • Sütün ısıtılması: pastörize süt kullanıyorsanız sütü kaynatmanıza gerek yoktur. Kaynatmayla besin değerlerinde azalmaya sebep olabilirsiniz. Pastörize sütü ısıtmanız yeterlidir. Eğer çiğ süt aldıysanız mutlaka kaynatmalısınız. kaynatılan süt ılımaya bırakılmalıdır.
  • Süt ılıktan sıcak olmalı. Pratik olarak parmağınızı süte soktuğunuzda yakmamalı fakat hala sıcak olmalıdır. Süt çok sıcak olursa mayalar yüksek ısının etkisiyle ölecektir. sütün ısısı düşük olduğunda ise mayalar üreyemeyecektir. her iki durumda da yoğurdunuz tutmayacaktır.
  • Mayalama: 1 litre ılık süte 2 tatlı kaşığı yoğurt ekleyin biraz karıştırın. Hazır yorğurdu maya olarak kullanabilirsiniz. Marketlerde de yoğurt mayası satılmaktadır
  • Bekleme: Mayalama yaptığınız tencereyi kalın bir örtüyle sarın ve sıcak bir yerde bir gece bekletin. ertesi sabah yoğurdunuzu buz dolabına alın ve bir günde orada bekletin.  bu bekletmelerin amacı; mayaların üremesi için uygun sıcaklık sunmaktır. uygun sıcaklık sağlandığında mayalar üreyecek ve yoğurdunuz tutacaktı.
Yoğurdunuz hazır afiyet olsun. Yoğurtla yapabileceğiniz tarifler için https://beslenme.org/yogurt-ile-hazirlanan-saglikli-pratik-tarifler/

Yorumlar